Je zult maar moeite hebben je leven in de rails te houden. Je bent niet in staat je huishouden op orde te brengen. In je hoofd is het een chaos. Niets gaat zoals het bij andere mensen wel gaat. De opvoeding van je kinderen is een zware dagtaak. En dan krijg je diabetes.
Dit is het verhaal van Carine. Ze is 38 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze heeft als kind altijd al gehoord: “Je wilt het gewoon niet, schiet toch eens een beetje op, maak eens iets af, ruim die rommel eens op, waar is je motivatie?….”
Carine vertelt me haar levensverhaal. “Mijn schoolrapporten -en vooral de opmerkingen van leraren- vertellen wat er in die tijd al mis is. Ik ben een ongemotiveerde, slordige en niet te stimuleren leerling. Ik heb wel een goed stel hersens maar doe er niks mee. Ook thuis leverde dit dagelijks strijd op. Mijn kamer is een bende, ik ben altijd te laat en alles kwijt …”
Nu heeft ze alweer 10 jaar diabetes. Het lukt Carine niet op tijd te spuiten en te eten, haar HbA1-c is torenhoog, haar schuldgevoel ten opzichte van haar kinderen en behandelaars is enorm. Carine is zich goed bewust van de consequenties van haar gedrag maar niet in staat er iets aan te veranderen. Al pratende raak ik meer en meer overtuigd van haar onvermogen haar gedrag te veranderen. Ze heeft echt alles al geprobeerd om haar planning te verbeteren. Haar zelfbeeld is gedaald tot nog maar een fractie van de mooie, intelligente vrouw die ik zie. Verdrietig vertelt ze: “…ik ben een mislukkeling. Mijn kinderen zullen me op den duur als een waardeloze moeder gaan zien. We komen altijd te laat op school. Mijn gezondheid zal achteruit gaan zodat ik geen kwaliteit van leven meer zal hebben.”
Ik stimuleer Carine naar een centrum te gaan dat zich gespecialiseerd heeft in het stellen van de diagnose en het behandelen van volwassenen met ADD (Attention Deficit Disorder of ‘Alle Dagen Druk’). Dit is een concentratiestoornis die zo ernstig kan zijn dat hij om behandeling vraagt. Carine krijgt de diagnose ADD. Ze gaat medicijnen gebruiken om haar concentratie te verbeteren. Ze heeft een bijzondere variant van deze aandoening, namelijk met nog een extra D dat vrij vertaald zoiets betekent als: Alle Dagen Druk mét Diabetes.
Aan mij als coach de opdracht om direct samen met Carine een plan te maken van intensieve ondersteuning bij haar diabetes. Zodat haar diabetes weer in de rails kan gaan lopen. De chaos in haar leven kan helpen verminderen. Dat zijn plannen op maat die aansluiten bij haar individuele wensen en behoeftes. Geen checklist of protocol waar zij in past. Ieder mens vraagt om een uniek plan van aanpak.
Ook zonder ADD is diabetes een aandoening die best veel vraagt van een mens. Daar kun je best een flink deel van de dag druk mee zijn.